2012. november 25., vasárnap

Az Álmosvölgy legendája (Sleepy Hollow)

A Hudson keleti partvidékének tágas völgyei egyikében húzódik meg az a titokzatos, eldugott, csendes kis szurdok, melyet Álmosvölgynek hívnak. Mesebeli, varázslatos táj tele mindenféle helyi mendemondával, kísértetjárta helyekkel, éji babonával. Ide érkezik 1799 egyik vészjósló napján New Yorkból a legújabb tudományos nyomozási módszerek iránt elkötelezett Ichabod Crane (Johnny Depp) felügyelő, hogy kivizsgálja a kis faluban történt rejtélyes eseteket. Három rendkívül különös gyilkosság zaklatta fel a békés kis közösség nyugalmát. Mindhárom áldozatnak levágták a fejét, és a fejek eltűntek... A falubéliek váltig állítják, tudják, ki követte el a rémséges tetteket: nem más, mint a legendás Fejnélküli Lovas!
"A mesemondás nagymestere, Tim Burton (Batman, Támad a Mars!, A majmok bolygója) hátborzongató és elbűvölő látomást szőtt a klasszikus rémtörténet köré. Az Álmosvölgy legendája igazi csoda: bátor, izgalmas, és telis-tele van erőteljes képekkel."

Végre egy film, melyben Depp csak minimálisan van kisminkelve. Egyszerűen imádtam. Hatalmas poénok, amit a kiváló színészeknek sikerül fokoznia. Az amerikai horror kiírást pedig nem komolyan venni. Mivel a film csak egy évvel fiatalabb, mint én, a technikája mára elég elavultnak tűnhet. A művér pedig még mindig nem piros.  

Éjsötét árnyék (Dark Shadows)





  Az átkok nem öregszenek. A vér nem válik vízzé. Egy XVIII. századi férfi, Barnabas Collins (Johnny Depp) megszerez mindent, amire vágyik: pénzt, hatalmat, birtokot, csak a szerelemben nincs szerencséje, ugyanis egy boszorkány (Eva Green) egy sértésre átokkal felel.
Barnabast kétszáz évvel később véletlenül kiszabadítják a sírjából, és nem nyugodhat békében: visszatér a régi házába, ahol kénytelen megismerkedni zavaros XX. századi utódaival. Jobb híján beköltözik a családi rezidenciába, megpróbálja elviselni az anyukát (Michelle Pfeiffer), a velük lakó pszichológust (Helene Bonham Carter), a lázadó kamaszlányt (Chloe Grace Moretz) - akiknek mind megvan a maga sötét titka és őrült terve az új rokonnal: a kísértetiesen vén ősapával.

  Tim Burton egy újabb nagyszerű történettel ajándékoz meg minket. A színészek pazar előadást nyújtanak, a poénok hatalmasak, de a megvalósítás csapnivaló. Nagyon jót akartak alkotni, de átestek a ló túl oldalára. Őszintén megmondva én nem ezt vártam Tim Burtontól. Egy kicsit összekeverte a szálakat a végére, amire semmi szükség nem volt. Kicsit túl sok mindent rakott bele. 
  De Depp olyan alakítást nyújtott, amilyent tőle vártunk. Bár a sminkes asztalt megint sikerült lefejelnie. De ezt tőle már megszoktuk. Az amerikei vígjáték kiírást pedig mindenki komolyan veheti, a 16-os karikával ellenben. Valaki elmagyarázhatná Tim Burtonnek, hogy a vér nem ketchup piros.