2012. november 17., szombat

Volt egyszer egy nyár (Nos jours heureux)

  Utolsó búcsúszavak, csókok és jó tanácsok a párizsi pályaudvaron. Aggódó szülők kísérik táborozásra induló csemetéiket a vonathoz. Vincentnek, a fiatal kísérő tanárnak azonban nemcsak az eleven gyerekhad adja fel a leckét, hanem a kalandra éhes kollégák is. Az utolsó összebújós buliig azonban még sok élmény, vicces, romantikus vagy éppen húzós történet vár hőseinkre, akik bár nem tökéletesek, de szeretni valók.
  Egy film, ami magába foglalja a táboroztató felnőttek (vagy 18 +-os személyek) minden rémálmát. Eltűnt gyerek, szakadó eső, sérülés, aggódó szülők, váratlan ellenőrök. Kész káosz. A végén azonban mint minden történet ez is tanulságos. Mindenkinek ajánlom, akár egy esti filmnézéshez is, csak az egyes szavak néhol cenzúrát igényelnek. :)

Míg a jackpot el nem választ (What Happens in Vegas)

   Joy (Cameron Diaz) egy nagy csalódást elfelejteni, Jack (Ashton Kutcher) pedig bármilyen csalódást elkerülni jön Vegasba. A véletlen úgy hozza, hogy egy este együtt buliznak, éjszaka viccből összeházasodnak és reggel egymás mellett ébrednek. De nem csak egy házaspárt nyertek az éjjel, hanem meg is gazdagodtak: egy játékgéppel megütötték a főnyereményt. Kié lesz a vagyon? Aki jobban bírja. Mert persze azonnal beindul a kölcsönös hadviselés: az ifjú asszonyka és ura egyforma elszántsággal, ravaszsággal és gátlástalansággal igyekszik megszabadulni a másiktól, hogy övé legyen a millió. Mézeshetekről szó sincs. Csapdákról, gyilkossági kísérletekről és átverésekről annál inkább. Itt valaki pusztulni fog. Vagy szerelmes lesz.
  Nem tudom, hogy Amerikában mennyire szokványos Vegasban házasodni, de a filmek szerint igen. Mindenesetre egy remek vígjátékot rendezett nekünk, ahol erkölcstelen harc folyik a pénzért. Félreértés ne essék a film csak 12 karikás és a végén a nyertes... majd meglátjuk ki lesz :) .

Mezítlábas szerelem (Barfuss)

  Négy év börtön után Nick (Til Schweiger) bármilyen munkát elfogadna, csak hogy rendbe tegye az életét és bebizonyítsa gazdag szüleinek, hogy képes egyedül is boldogulni. Egy ideggyógyintézetben kezd dolgozni takarítóként. A munka ugyan nem válik be, de Nick megmenti az egyik gondozott, a 19 éves Leila (Johanna Wokalek) életét. A lány ettől kezdve árnyékként követi Nicket. Hamarosan megszöknek a klinikáról és három napot töltenek együtt.
 A fiú élni tanítja a külvilágtól eddig elzárt Leilát, akinek betegségét az okozta, hogy az anyja haláláig fogva tartotta őt a házukban. Mikor közelebb kerülnek egymáshoz, Nick megpróbál elmenekülni a lehetetlennek látszó kapcsolatból, de rájön, hogy életének egyetlen esélye Leila.

  Hát nem egy mai film, de nekem nagyon tetszett. Az elején egyszerű vígjátéknak  indul, de a vége nagyon megható. Egy megható történet az önzetlen szerelemről. Mindenkinek ajánlom, még fiúknak is, bár ők annyira nem szokták értékelni a szerelmi szálat.

Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street)

  A borbély Benjamin Barker (Johnny Depp, Karib-tenger kalózai, Alice csodaországban) egyszerű, boldog életet élt feleségével és a kislányával Londonban. Ám a gonosz Turpin bíró (Alan Rickman, Harry Potter) szemet vetett a gyönyörű asszonyra. A férfit hamis váddal Ausztráliába száműzte, ő pedig magához édesgette a nőt és a kislányt. Évekkel később a férfi visszatér a rabságból, ahol csak a bosszú éltette. Sweeney Todd néven borbélyüzletet nyit a Fleet Streeten, és az oda betérőkön áll bosszút a vele történt igazságtalanságért. A véres gyilkosságokban a szomszédasszonya, a pitesütő Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter, Harry Potter)) a társa, aki segít eltüntetni a hullákat. Húsos pitéjének gyorsan híre megy.
  A film története nagyon szomorú, a gyilkosságok véres jeleneteivel pedig nem fukarkodnak. A 16-os karika nem tréfa! Kis gyerekeknek nagyon nem való. A rengeteg remek betétdal, a Harry Potter-ből már ismert szinészek és Depp kiváló színészi tehetsége mégis kiküszöböli ezt a hibát. Ne felejtsük el azonban, hogy ez egy musical, aki nem bírja idegekkel, hogy minden második percben dalra fakad az egyik színész, annak nem ajánlom. Aki viszont bírja a gyűrődést, az nézze meg! Elég elgondolkodtató film és Depp-nek nagyon jó a hangja. Ja, és felirattal nézzétek, mert az énekek angolul vannak, amik a film szerves részét teszik ki. Jó szórakozást!   

2012. november 14., szerda

A tökéletes trükk (The Prestige)

  A bűvészek a múlt századforduló Londonjának legnagyobb sztárjai. Két fiatal varázsló van feljövőben. A feltűnő és kifinomult Robert Angier (Hugh Jackman ) a közönség kedvence. A kissé bárdolatlan, egyszerű Alfred Borden (Christian Bale ) viszont igazi géniusz, de hiányzik belőle az a képesség, hogy lebilincselje nézőközönségét. Eleinte barátsággal és tisztelettel viseltetnek egymás iránt, de mikor a nagy mutatványuk rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak. Ettől kezdve legfőbb vágyuk, hogy legyőzzék a másikat. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a gyilkos versenyt közöttük.
  Mikor először láttam ezt a filmet az első reakcióm ez volt: Ó....Óóóóó. A történet hihetetlenül lebilincselő, rengeteg váratlan fordulattal. Komolyan a végére, annyi nyitott kérdésre kapunk választ, hogy az a leggyakorlottabbakat is sokkolja. És mikor a közönség megkapja az ajándékot, azt kívánja bár ne is kérte volna. 
  Ezt a valóságos remekművet a Nolan testvéreknek, Christopher Nolan - nak és Jonathan Nolan - nak köszönhetjük. Van is mit köszönni. Mindenkinek nagyon ajánlom. Vagyis gyengébb idegzetűeknek nem.  

2012. november 11., vasárnap

Abraham Lincoln, a vámpírvadász (Abraham Lincoln: Vampire Hunter)

  Az Egyesült Államok legendás, 16. elnöke, Abraham Lincoln (Benjamin Walker) sokáig az emberi szabadságjogok állhatatos védelmezése miatt volt híres. Pedig az embereknek valami egészen más miatt kellene ismernie őt, és a vámpíroknak más miatt kellene félni tőle.
A jövendőbeli elnök még csak kilenc éves volt, amikor elárvult. Akkor még nem is sejtette, mi okozta édesanyja korai, tragikus halálát. Amikor viszont rájött az igazságra, csupán egyetlen célt tűzött maga elé: a bosszút. Elhatározta, hogy megtisztítja a földet a vámpíroktól és rabszolgatartó emberi szövetségeseiktől - ha kell, még polgárháborút is indít ellenük.
Henry
  Egyszerűen imádtam ezt a filmet. Amúgy is oda vagyok az amerikai polgárháborúért, de ez mindenen túltett. Sőt ezt fiúk is bátran megnézhetik, mert elmarad a tipikus nyálas szerelmi szál, ami  a vámpíros filmekben, olyan jellemző (Alkonyat, Vámpírnaplók).
   Lincoln és segítő társa, a hihetetlen stílusú Henry Sturgess (Dominic Cooper) történetét  Timur Bekmambetov, rendezőnek köszönhetjük. Mindenkinek nagyon ajánlom ezt a filmet, a 16-os karika ellenére is.